Audinių rūšys

Pagal tai, iš ko pagamintas audinys, baldų apmušalai skirstomi į sintetinius ir natūralius, o pagal gamybos būdą – į austinius (audžiami staklėmis perpinant įvairius siūlus) ir neaustinius (gaminami ant verpalų sluoksnio klijuojant ir elektrostatiniu būdu užpurškiant pūkelius).

Žakardas. Gaminamas iš medvilnės ar poliesterio. Tai vienas patvariausių audinių, kurio raštai kuriami specialiomis staklėmis pinant įvairių spalvų siūlus. Būna stambaus ir smulkaus pynimo žakardinių apmušalų.

Šenilas. Toks žakardinis audinys gaunamas naudojant storokus, pūkuotus, purius, pintos struktūros šenilinius siūlus. Jis gana panašus į veliūrą, tvirtas, minkštas, nesipumpuruoja ir prabangiai atrodo. Šenilinių audinių būna austų iš vienos rūšies siūlų arba maišytų (iš medvilninių ir akrilo, polisterio ir viskozės, ir kt.).

Pliušas. Šis audinys dar vadinamas veliūru, aksomu, velvetu. Jis minkštas, padengtas švelniais pūkeliais, tvirtas, lengvai valomas. Gamyba gan sudėtinga: iš pradžių du audinio pagrindai supinami siūlais, paskui supinti siūlai perpjaunami ir taip gaunami du audiniai su vienodais piešiniais bei faktūra.

Flokas. Tai – neausta tekstilė, gaminama smulkiai supjaustytą nailoninį pūką floką mechaniniu ar elektrostatiniu būdu tvirtai priklijuojant prie tankaus tekstilės pagrindo. Geros kokybės flokinis audinys yra minkštas, malonus liesti, tvirtas, nesitrina, neblunka, gana nebrangus. Turite žinoti, kad tokio audinio apmušalų negalima valyti spiritiniais valikliais (tam yra skirti specialūs preparatai).

Trikotažas. Iš siūlų specialiomis staklėmis megzta minkšta, mažai glamži, itin gerai prie paviršių priglundanti medžiaga, itin populiari gaminant modernių formų baldus.  Kombinuoto pynimo trikotažiniai audiniai yra kur kas tvirtesni ir mažiau pumpuruojasi nei lygaus pynimo.

Margintas audinys. Ant jau išausto pagrindo (žakardo, šenilo, floko) specialių technologijų pagalba atspaudžiamas piešinys. Neretai margintas audinys būna padengtas saulės spinduliams ir trinčiai atsparia danga.

audiniurusys