Odos ir pakaitalo santykis mūsų gaminamuose balduose

Renkantis baldus su reklaineriais ir vertinant kainos bei kokybės santykį, svarbu žinoti kiek natūralios odos, ir kiek pakaitalo (dirbtinės odos) panaudota jų aptraukimui.

Baldus aptraukti galima tiek 100% natūralia oda, tiek 100% odos pakaitalu (dar vadinamu dermatinu, eko oda, odos pakaitalu ar kitaip), taip pat ir kombinuotai: vienas to pačio baldo dalis natūralia oda, kitas – odos pakaitalu. Kur panaudotas pakaitalas, o kur natūrali oda – apmušalų skirtumų reikia ieškoti tiek akimi, tiek baldą liečiant pirštais.

Klientams pageidaujant, odinių baldų gamintojas gali sumažinti baldo kainą, pagal natūralios odos spalvą bei tekstūrą priderindamas jai pakaitalą, kuris įsiuvamas mažiau liečiamuose baldo paviršiuose: nugarėlėse ir porankių šonuose.

Oda dermantinas

Kiekvienas baldų gamintojas sprendžia savarankiškai kiek naudoti natūralios odos ir kiek odos pakaitalo. Vartotojas, pirkdamas odinius baldus, turėtų klausti pardavėjo bei pats stengtis išsiaiškinti, kiek baldui kurio apmušalo panaudota. Kodėl?

Nes: 100% natūrali oda yra brangiausia odinio baldo dalis ir sudaro mažiausiai pusę minkšto baldo savikainos. Todėl baldų vertė, perkant vieno ir kito gamintojo odinius/odos pakaitalo baldus, negali būti lyginama tik pagal jų pardavimo kainą,  labai svarbu išsiaiškinti, kokios medžiagos aptraukiant baldus panaudota daugiau: odos ar pakaitalo, juk kainų skirtumas tarp šių medžiagų gali siekti net 6 kartus. Vertinant tai, minkštojo komplekto oda/odos pakaitalas savikaina, o tuo pačiu ir pardavimo kaina gali svyruoti apie 100–300 €, priklausomai, kiek kurios iš aprašomų medžiagų panaudota daugiau.

Pavyzdžiui, sofa su dvejais foteliais (oda/odos pakaitalas) pas vieną pardavėją gali kainuoti 1200 €, pas kitą (taip pat oda/odos pakaitalas) - 1400 €, tačiau, kad teisingai palygintume jų vertes, pirmiausia reikia sulyginti panaudotas medžiagas ir galbūt paaiškės, kad ten, kur pigesniajame balde panaudotas pakaitalas (tarkim, pakojis, apmušalo dalys tarp pagalvių, porankio pagalvės apatinės dalys), brangesniojo baldo apmušale naudota geros kokybės natūrali oda. Taip žinodami kainos skirtumo pagrindinę priežastį, galėsite spręsti, kurį gaminį rinktis – pigesnį ar brangesnį. Taigi, ne visada baldo kainą apsprendžia antkainis.

Nugarėlėse ir porankių šonuose įsiuvant odos pakaitalą tikrai galima sutaupyti, tačiau dažnai tenka pastebėti, jog kai kurie gamintojai savo balduose natūralią odą naudoja tik sėdynių viršutinėje dalyje,  atlošuose ir porankiuose - dalinai ir kuo mažiau, tarp pagalvių tokiu atveju lieka tik pakaitalas, kitaip tariant – odos vos simboliškai.

Ieškodami kur yra oda, o kur jos pakaitalas, žinokite, kad visada vieną medžiagą nuo kitos skiria siūlės; taigi vienoje ir kitoje siūlės pusėje galite rasti medžiagiškumo skirtumus.